Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/trodscancer.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Gode råd mod kvalme

De fleste oplever en grad af kvalme som bivirkning ved kemobehandling. Kvalmen kan spænde fra at være ulidelig og fylde det hele til blot at ligge i baggrunden som et let ubehag. Her får du 4 gode råd mod kvalme.

1. Giv den tilbudte medicin en chance

Du vil få udleveret medicin mod kvalme. Det er fornuftigt at tage det på forhånd, for så virker det bedre.

Selv mente jeg, at jeg skulle være lidt trodsig og stærk ved første kemo, så jeg ventede og så tiden an. Det gik da også nogenlunde, men der vankede gevaldig skæld ud fra sygeplejersken på onkologisk den næste gang.

Der findes forskellige midler og ikke alt virker for alle. Så fortæl om det, hvis ikke effekten var god nok, eller hvis du havde for store bivirkninger. Så kan du prøve et andet middel næste gang.

2. Mød kvalmen med mindfulness

Mindfulness kan have god effekt mod smerte og fysisk ubehag – inkl. kvalme. Sædvanligvis forsøger vi at undgå det, der opleves ubehageligt. Med mindfulness gør du det modsatte.

  • Du slipper din modstand mod kvalmen
  • Gå kvalmen i møde
  • Træk vejret ind i kvalmen og giv slip på den på din udånding

3. Dejlige drikke mod kvalme

Du kan lave dig en forfriskende te blot med kogende vand, citroner og skiver af ingefær. Mangler du sødme, kan du tilsætte honning eller lidt sødemiddel.

Koldt vand kan også friskes op med citron og ingefær.

4. Lad de andre lave mad

Det er især lugten af varm mad, der volder problemer. Specielt stegning af kød. Så hvis der skal laves varm mad, er det ikke dig der skal stå i køkkenet.

Et let måltid, pænt anrettet på en tallerken er lettere at gå til end store fade og gryder fulde af varm mad.